
Sastojci:
- 1 kg svježih liganja
- 1 dl maslinovog ulja
- 150 g luka
- 3 ražnja češnjaka
- 2 grančice peršina
- Sol i papar po potrebi
- Za lazanje (rezance): 400 g brašna
- 2 jaja
- 4 g soli
- žlica ulja
Pretpriprema:
Lignje očistiti, a vrećicu s crnilom pažljivo izvaditi (da se crnilo ne razlije) i sačuvati. Napomena: Nakon zamrzavanja crnilo nestaje. Luk očistiti i narezati, a češnjak i peršin sitno skosati.
Lazanje (rezanci): Na dasku staviti brašno, u sredini napraviti udubinu u koju dodamo jaja i sol te umijesimo tijesto. Tijesto tanko razvaljamo, malo prosušimo i režemo na kratke i tanke rezance (cca 4 X 0.5 cm).
Priprema:
Lignje narezati na kolutiće. Ispržiti luk na ulju, dodati češnjak, peršin i narezane lignje. Posoliti i popapriti. Malo popirjati, zaliti vodom i pirjati dok lignje napola ne omekšaju. Dodati rezance (lazanje) pa nastaviti s kuhanjem dolijevajući vodu ili riblji temeljac tako da tekućina bude iznad lazanja. Kuhati uz povremeno miješanje. Na samom kraju umiješati crnilo iz vrećice. Napomena: Umiješati crnilo samo iz jedne lignje. Poslužiti vruće. Po želji dodati ribani ovčji sir.