Hafen Ilovik

Šampjerinska kuharica

Ukoliko želite da se u ovoj rubrici objave Vaše slike i dojmovi sa boravka na našem otoku, molimo pošaljite informacije i slike na E-Mail adresu: Diese E-Mail-Adresse ist gegen Spambots geschützt! JavaScript muss aktiviert werden, damit sie angezeigt werden kann.

KIFELI (za 4 osobe)

  • 1 kg krumpira
  • 300 g brašna
  • 2 jaja
  • 2 žlice šećera
  • Prstohvat soli
  • Prstohvat sode bikarbone
  • Naribane limunove korice
  • Vanilin šećer
  • 100 g margarina ili maslaca
  • Prašak za pecivo
  • Ulje za prženje

Priprema: Krumpir skuhati i protisnuti. U pasirani krumpir dodati ostale sastojke. Umijesiti glatko tijesto. Od tijesta rezati komade od kojih izrađujemo kifle. Kifle ubaciti u zagrijano ulje i pržiti u dubokom vrućem ulju tako da porumene s jedne i druge strane. Ispečene kifele posuti šećerom u prahu i jesti hladne.

HRUŠTULINI

Na 1 jaje 2 žlice šećera, 1 žlicu ulja, 1 Natren, prstohvat soli, 2-3 žlice mlijeka, naribanu limunovu koricu, čepić ruma.

Priprema: Kada se to stuče stavi se žličicu sode bikarbone i prašak za pecivo. Na to stavljati brašno. Razvaljati , rezati na ( cca 20 X 2 cm), vezati u čvor i ispržiti u dubokom vrućem ulju tako da porumene s jedne i druge strane. Frigane hruštuline posuti šećerom u prahu.

MAKARUNI (za 4 osobe)

  • 400 g brašna
  • 2 jaja
  • 1 žlica ulja
  • Sol i voda prema potrebi

Priprema: Od brašna, jaja, vode i soli umiješati tijesto. Tijesto razvaljati i narezati na male kvadratiće (cca 4 X 4cm). Svaki kvadratić tijesta namotamo na prst i pritisnemo suprotne kutove da se slijepe. Pustimo malo da se prosuše. Kuhati ih u slanoj kipućoj vodi. Skuhane ocijediti i nauljiti maslinovim uljem. Poslužiti sa brudetom ili zvacetom.

LAZANJE NA ULINI (za 4 osobe)

  • 1 kg svježih liganja
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 150 g luka
  • 3 ražnja češnjaka
  • 2 grančice peršina
  • Sol i papar po potrebi
  • Za lazanje (rezance): 400 g brašna
  • 2 jaja
  • 4 g soli
  • žlica ulja

Pretpriprema: Lignje očistiti, a vrećicu s crnilom pažljivo izvaditi (da se crnilo ne razlije) i sačuvati. Napomena: Nakon zamrzavanja crnilo nestaje. Luk očistiti i narezati, a češnjak i peršin sitno skosati.

Lazanje (rezanci): Na dasku staviti brašno, u sredini napraviti udubinu u koju dodamo jaja i sol te umijesimo tijesto. Tijesto tanko razvaljamo, malo prosušimo i režemo na kratke i tanke rezance (cca 4 X 0.5 cm).

Priprema: Lignje narezati na kolutiće. Ispržiti luk na ulju, dodati češnjak, peršin i narezane lignje. Posoliti i popapriti. Malo popirjati, zaliti vodom i pirjati dok lignje napola ne omekšaju. Dodati rezance (lazanje) pa nastaviti s kuhanjem dolijevajući vodu ili riblji temeljac tako da tekućina bude iznad lazanja. Kuhati uz povremeno miješanje. Na samom kraju umiješati crnilo iz vrećice. Napomena: Umiješati crnilo samo iz jedne lignje. Poslužiti vruće. Po želji dodati ribani ovčji sir.
 

Sprachauswahl:

Deutsch (DE-CH-AT)Croatian(HR)Italian - ItalyEnglish (United Kingdom)
Wohnungen Sabina

Vozni red...